Szöveg formátum - gobbiportál

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Receptek
Kínai pirított tészta zöldséggel és csirkével

 Hozzávalók:
2 kisebb csirkemellfilé
1 dl szójaszósz
2-3 csepp szezám olaj (elhagyható)
1 nagy gerezd fokhagyma
kb. 5 cm-es darabka gyömbér (ez      a lelke!)
1 chilipaprika      (fél kávéskanál Erős Pistával is helyettesíthető)
napraforgó olaj
15-20 dkg fehérkáposzta
2 répa
1 kisebb fehérrépa
1 póréhagyma
kb. 30 dkg tojással készített      spagetti (nem durum)
2db tojásból rántotta
Elkészítés:
A szójaszószból, pár csepp szezámolajból, 2-3 evőkanál napraforgó olajból, a reszelt gyömbérből, az apróra vágott chilipaprikából és az áttört fokhagymából pácot készítünk. A csirkemellet felcsíkozzuk, és a pácba forgatjuk.
Míg az ízek összeérnek, kifőzzük a tésztát és feldaraboljuk a zöldségeket. A káposztát csíkokra szeljük, a répát és a fehérrépát zöldséghámozóval felvágjuk, majd mindhárom zöldségfélét kevés vízben 2-3 percig pároljuk, és hideg vízben hirtelen lehűtjük. A póréhagymát karikákra vágjuk, az előzőleg megsütött tojásrántottát vékony csíkokra vágjuk.
A wokban 1-2 kanál napraforgó olajat felhevítünk, a húst kisebb adagokban gyorsan megsütjük, majd kivesszük. Ezután - ha szükséges, az olajmennyiséget pótolva - a zöldségeket pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a tésztát, a húst, a visszamaradt páclevet, és a tojás rántottát, és még kb. 5 percig pirítjuk az egészet. Mindezt nagy lángon, mert akkor fog csak pirulni, de folyamatosan kell kevergetni. Forrón tálaljuk!
 
 Mustáros tarja

A mustáros tarja egyszerűen elkészíthető étel. A felszeletelt húst mustáros- hagymás-sörös pácban pihentetjük, majd grillen vagy a sütőben megsütjük. Pikáns finomság húsimádóknak.
 
Hozzávalók:
4 szelet tarja
2 fej hagyma
3 ek sör
3 ek (magos) mustár
2 ek olaj
2 babérlevél
só, bors
Elkészítés:
A felszeletelt, csont nélküli húst mossuk meg és töröljük szárazra. A páchoz pucoljuk meg a hagymát és vágjuk apróra. Keverjük el a sörrel, mustárral, olajjal és fűszerezzük borssal. A babérleveleket törjük ketté.
Egy tál aljába tegyünk keveset a pácból, majd a húst és egy darab babérlevet, és így tovább. Fedjük le, és hűtőszekrényben pácoljuk pár órán át.Grillezés előtt vegyük ki a pácból és sózzuk meg. Forró grillen a hús vastagságának megfelelő idő alatt készre sütjük.
Kellemes nyári estékre ajánlom.
 
Töltött sült barack

 
A töltött sült barack egy könnyed nyári desszert remekül zár egy grillpartit, de akár egy nyárias ünnepi ebédet, vacsorát is. Elkészítése gyors és egyszerű az eredmény nem csupán finom, de egészséges is, így diétázók és fogyókúrázók bűntudat nélkül élvezhetik!
 
Hozzávalók:
 
4 érett barack (vagy nektarin)
10 dkg kékáfonya vagy fekete ribizli
10 dkg málna
1.5 dl friss narancslé
2 tk méz
Brandy (opcionális)
2 dl  görög joghurt (vagy krémes)
1 ek reszelt narancshéj
 
Elkészítés:
 
A barackokat vágjuk félbe, és óvatosan távolítsuk el a magot.
 
Helyezzük a barack feleket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd töltsük meg őket a bogyós gyümölcsökkel. A narancslevet keverjük el a mézzel és a brandyvel, majd locsoljuk le a töltött barackokat.
 
Előre bemelegített sütőben süssük vagy grillezzük 10 percig. Közben keverjük el a joghurtot a reszelt narancshéjjal esetleg édesítsük 1tk mézzel.
 
A sült barackokat helyezzük át desszert tányérokra és tálaljuk a narancsos joghurttal.
 
Grillezett változat
 
Egy grillpartin egyszerűbb a barackokat a kerti-grillen elkészíteni. Ebben a verzióban egy szirupot készítünk az egyik erdei gyümölccsel (különben a mézes, brandy-s barack lángot kap!), amellyel grillezés után leöntjük a barackokat. A szirupot azonban készítsük el előre, a barackokat pedig frissen, a főétel végeztével grillezzük.
 
A málnát, 1dl narancslét, brandyt és mézet főzzük fel takaréklángon keverjük addig, amíg egy sűrű szirupot kapunk. Egy szűrőn préseljük át. Tegyük félre.
 
A barackokat kenjük meg napraforgóolajjal, majd tegyük a grillsütőre néhány percre. Amikor barna grill csíkok keletkeznek, vegyük le a sütőről.
 
Töltsük meg a barackokat az áfonyával vagy fekete ribizlivel, majd öntsük le a narancsos joghurttal és a sziruppal. Tálaljuk melegen.
Tűzdelt szűzpecsenye

Hozzávalók:
1 db szűzpecsenye
4-5 db puha aszalt szilva
Páchoz:
5 ek olívaolaj
5 ek napraforgóolaj
1-1 ág petrezselyem és kakukkfű
bazsalikom levelek
2 ek konyak
2 ek borókabogyó
Elkészítés:
Először készítsük el a páclevet. Ehhez a kétféle olajt keverjük el, adjuk hozzá a zöldfűszereket, konyakot és a szétnyomott borókabogyót.A húst mossuk és tisztítsuk meg. A hús vékony farok részét vágjuk le, hogy egyforma vastag legyen (természetesen a levágott részt is bepácolhatjuk és megsüthetjük). Az aszalt szilvát vágjuk negyedekbe. A szárazra törölt húsba éles késsel vágjunk lyukakat, amelyeket az ujjunkkal megnagyobbíthatunk. Ebbe tegyünk 1-1 negyed aszalt szilvát. A tűzdelt húst tegyük a páclébe, és hűtőszekrényben 1 órát pácoljuk. A grillen a húst (kb. 200 fokon) minden oldalán kb. 5-5 percig grillezzük (vagy sütőben kb. 20 perc). Fogyasztás előtt megsózzuk, szeletelve tálaljuk.
Grillezett füstölt sonka ananásszal
 
Hozzávalók:
2 szelet vastag füstölt sonka
2 karika ananász
Zöldsaláta levelek
Ananász lé, olaj
Elkészítése:
A grillsütő rácsait vagy a grill serpenyőt  kissé megolajozzuk, majd mindkét oldalon a sonkát átsütjük. Akkor jó, amikor a hús kissé barna, és a grill csíkok sötétek. De vigyázzunk arra, hogy ne legyen kormos.
Egy mély tálba áttesszük, fedővel letakarjuk. Az ananász szeleteket megolajozzuk, mindkét oldalon 1-2 percig átsütjük. A saláta leveleket elrendezzük két tányéron, rátesszük a sült sonka szeleteket, tetejükre az ananász karikákat, köréjük a zöldségeket. Leöntjük salátaöntettel, vagy ha serpenyőben sütöttük, a keletkezett szaft és ananász lé keverékével. Melegen tálaljuk.
Grillezett fasírt roládok
 
A következő darált húsos receptet elsősorban grillezés során javasoljuk elkészíteni, de ha a helyzet úgy hozza, a roládok megsüthetők olajban, vagy a sütőben is. Percek alatt elkészíthető, finom és praktikus étel a grillezett fasírt rolád, amelyet érdemes a nyársakkal együtt tálalni, így az elfogyasztásához evőeszközre sincs szükség és a kezünk is viszonylag tiszta marad.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
2 ek olívaolaj
ízlés szerinti mennyiségben őrölt bors és tabasco
Elkészítés:
A fa nyársakat áztassuk be vízbe, a fokhagymákat pucoljuk meg. A darált húst dolgozzuk össze a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával, és ízesítsük pikánsan a további hozzávalóval. Adjuk hozzá az olajt, és vizes kézzel formázzunk belőle kb. 6-8 cm hosszú roládokat. A roládok közepébe (hosszanti irányban) szúrjunk 1-1 nyársat.  Kb. 6-8 perc alatt készre grillezzük, közben többször megforgatjuk.
 
Mexikói csirke nyárs

Hozzávalók (6 nyársra)
2 nagy csirkemell filé
3 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma préselve
1 tk cayenne bors
1 tk őrölt római kömény
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
1 vörös (vagy lila) hagyma
zöldcitrom friss leve
Előkészületek:
A csirkemelleket megtisztítjuk, bőrtelenítsük, majd felvágjuk falat nagyságú kockákra.
A paprikákat megtisztítjuk, és falat-nagyságú darabokra aprítjuk.
A hagymát megpucoljuk, 8 gerezdre vágjuk.
Bekacsoljuk a grillsütőt.
A hús darabokat elkeverjük az olajjal, cayenne paprikával és római kömény porral. 30 percig pácoljuk (hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben).
8 pálcikát beáztatunk (vagy fém nyársakat előkészítünk).
Elkészítés:
A hús, paprika és hagyma darabokat felváltva a pálcikákra vagy a nyársakra húzzuk. A maradék mázzal megkenjük a paprika és hagyma szeleteket.
Parázson, vagy közepes hőmérsékleten egy lávaköves grillsütőn 10-12 percig szép barnára sütjük. 1-2-szer megforgatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen kormos.
Zöldcitromlével tálalás előtt picit meglocsoljuk
 
Mézes csirkemell nyárs

 
Ha a mediterrán ízeket szeretnénk gyorsan és fáradozás nélkül az asztalunkra varázsolni, a mézes csirkemell nyárs egy remek recept lehet. Egyszerűen elkészíthető, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt ízlik és ráadásul még egészséges is!
 
Hozzávalók:
 
1 lilahagyma
1 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
4 csirkemell filé  (bőr nélkül)
2 citrom
1 ek oregánó
 
Előkészületek:
 
A csirkemelleket falat nagyságú darabokra vágjuk
A fokhagymát felaprítjuk
A lilahagymát gerezdekre vágjuk
A citrom héját lereszeljük, majd kicsavarjuk  a levét
6 pálcikát beázatunk (vagy fémnyársakat előkészítünk)
A balzsamecetet, oregánót, mézet, fokhagymát, citromhéjat és levet elkeverjük egy tálban, hozzáadjuk  a csirke falatokat, jól átforgatjuk a marinádban. 20-30 percig pácoljuk.
 
Elkészítés
 
A csirke falatokat és hagyma gerezdeket felváltva a pálcikákra (vagy fém nyársakra) húzzuk, grill alatt a sütőben vagy grill sütőn szép barnára sütjük.
Grillezés közben néha megforgatjuk  vigyázzunk arra, hogy a hús alaposan átsüljön, de ne legyen kormos.
 
Magyaros nyárs
 
Szinte minden magyar háztartásban megtalálható, illetve könnyen beszerezhető alapanyagokkal készíthetünk hazai ízeket idéző nyársakat a grillszezonban. A magyaros nyárshoz nincs szükség semmi különlegesre, mégis nagyon finom.
 
Hozzávalók:
 
30 dkg sertéshús (tarja, comb, karaj)
10 dkg baconszalonna
fél szál gyulai kolbász
2 fej lilahagyma
2 db piros paprika
fanyársak

Páchoz:
 
8 ek napraforgóolaj
2 gerezd fokhagyma
2 ek mustár
só, bors
esetleg zöldfűszer (pl., majoránna, petrezselyem)
 
Elkészítés:
 
A fanyársakat áztassuk vízbe.
A húst vágjuk falatnyi (kb. 2 cm) kockákra. A paprikát erektől, magoktól tisztítsuk meg, vágjuk hasonló méretű kockákra. A hagymát pucoljuk meg, (mérettől függően) vágjuk negyedekre, majd a negyedeket keresztbe, és szedjük héjakra. A gyulai kolbászt karikázzuk fel nem túl vékonyra. A baconszeleteket vágjuk ketté.
A páchoz a fokhagymát vágjuk apróra, és keverjük el a többi hozzávalóval mini kézi habverővel.
A húsdarabokat csomagoljuk körbe a szalonnával, és a hozzávalókat húzzuk felváltva a nyársakra (sorrend lehet pl. paprika, szalonnás hús, gyulai, hagyma). A nyársakat kenjük be a páccal, és 1-2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
A nyársakat a grillsütőn süssük készre (kb. 15 perc). Grillezés közben többször forgassuk meg.
 
Grillezett zöldség saláta

 
A grillezett zöldség saláta ideális köret nyári grill ételek mellé, önmagában pedig  tökéletes vegán, méregtelenítő és diétás étrendekben is. A következő recept csupán egy útmutató, a zöldségeket lehet szezon és ízlés szerint módosítani.
 
Hozzávalók:
 
1 zöld cukkini
1 sárga cukkini
4 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika (piros és sárga)
5 db közepes gomba
1 maréknyi pörkölt fenyőmag
1 zöldcitrom vagy balzsamecet
1 maréknyi vegyes zöldfűszer (oregano, bazsalikom, menta levél)
Feta sajt (opcionális)
 
Elkészítés:
 
A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk. Olajspray-el lefújjuk, bőrével lefelé barnára grillezzük. Amikor puha, de nem kormos, áttesszük egy üvegtálba, egy tányérral lefedjük.
Közben a cukkinit 1-centis korongokra szeleteljük, a gombát 3 vastag szeletekre vágjuk, a paradicsomokat félbevágjuk.
A zöldségeket a grillsütőre tesszük, először a cukkinit, majd a gombát, végül a paradicsomot. Amikor csíkosra sültek, egy tálaló edénybe átszedjük. A paradicsomot elég 1 percig sütni, különben szétesik.
A paprika héját lehúzzuk, csíkokra szaggatjuk a húsát. Hozzáadjuk a zöldségekhez. Rácsavarjuk a zöldcitromot, olajjal lefújjuk, megszórjuk a fenyőmaggal, majd a zöldfűszer levelekkel. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük.
Melegen vagy langyosan tálaljuk. Tálalás előtt esetleg feta sajtot morzsálunk rá.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz